Μοναδικά έθιμα του Πάσχα από όλη την Ελλάδα.
Church in Greece. Credits: Alexandra Christodoulidi
Church in Greece. Credits: Alexandra Christodoulidi

Κάθε τόπος στην Ελλάδα το Πάσχα έχει κάποιο έθιμο μοναδικό, που έχει της ρίζες του στο βάθος των αιώνων, αναμφίβολα το Πάσχα στην Ελλάδα αποτελεί μια εμπειρία μοναδική, που ο καθένας μπορεί να βιώσει με διάφορους τρόπους.

Κέρκυρα – Μπότηδες
Αναμφισβήτητα αξίζει να επισκεφθείτε την Κέρκυρα κατά την περίοδο του Πάσχα! Ίσως ένα από τα πιο γνωστά Πασχαλινά έθιμα είναι οι “μπότηδες” της Κέρκυρας. Το έθιμο αυτό έχει δύο εκδοχές.. Η μία προέρχεται από τους Ενετούς οι οποίοι για να γιορτάσουν το έθιμο της Πρωτοχρονιάς πέταγαν από τα παράθυρα παλιά πράγματα για τους φέρει το νέο έτος καινούρια. Οι Κερκυραίοι το οικειοποιήθηκαν με μια παραλλαγή την Στάμνα!

Η άλλη εκδοχή, αποδίδει το έθιμο στα αρχαία Ελληνικά χρόνια και έχει ειδωλολατρική προέλευση. Το Πάσχα στην Αρχαία Ελλάδα σήμανε τον ερχομό της άνοιξης, κατά την περίοδο αυτή συλλέγονταν τρυφεροί νέοι καρποί που έμπαιναν σε πήλινα δοχεία ενώ τα παλιά τα έσπαγαν φυσικά τα έθιμα για τον ερχομό της άνοιξής στην Αρχαία Ελλάδα είναι πολλοί

Από οπού και αν προσέρχεται τελικά το συγκεκριμένο έθιμο, είναι κάτι ιδιαίτερο και αξίζει να το δείτε μια φορά από κοντά. Η Πασχαλινή περίοδος στην Κέρκυρα είναι μια γιορτινή η ατμόσφαιρα, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και αλλά έθιμα που συνθέτουν το “μωσαϊκό” αυτού του υπέροχου τόπου!

Πάτμος- Ιερός Νιπτήρας
Μ. Πέμπτή στη Πάτμο, ετοιμαστείτε να πάτε στην πλατεία Ξάνθου, μπροστά στο Δημαρχείο, να δείτε την αναβίωση ενός εθίμου της Χριστιανικής περιόδου το οποίο δεν είναι άλλο από την αναπαράσταση της πράξης πριν το Μυστικό δείπνο. οπού αναφέρεται ότι ο Χριστός επέλυνε τα πόδια των μαθητών του.

Αν επιθυμείτε να περάσετε ένα κατανυκτικό Πάσχα η υπέροχή Πάτμος είναι ένας από τους Τοπ προορισμούς!

Μετέωρα- Σαυροκοπροσκύνηση
Όπως και η Πάτμος έτσι και τα Μετέωρα υπόσχονται ένα Πάσχα κατανυκτικό και επιβλητικό με πολλά Χριστιανικά έθιμα που διαδραματίζονται καθ’ όλη την Μεγάλη εβδομάδα. Ο Σταυρός μεταφέρεται στο κέντρο του ιστορικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα και παραμένει εκεί όλη την Μ. Εβδομάδα. Στο τέλος κάθε λειτουργίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού. Οι γυναίκες ανεβαίνουν στο βράχο της «μικρής Αιάς» τραγουδώντας τα γνωστά πασχαλινά τραγούδια γνωστά και ως Πασχαλοτράγουδα. Στη συνέχεια κατηφορίζουν στον Άγιο Αντώνιο, το εκκλησάκι που βρίσκεται στα ριζά του βράχου πιάνοντας χορό.

Χίος- Ρουκετοπόλεμος
Στο ξακουστό Βροντάδο της Χίου, αναβιώνει ένα έθιμο που έχει της ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας φυσικά αναφερόμαστε στον ξακουστό ρουκετοπόλεμο μεταξύ των δύο ενοριών του Αγίου Μάρκου και και της Παναγίας της Ερυθιανής.

Τip: Αν επισκεφθείτε αν επισκεφθείτε Θρησκευτικούς προορισμούς, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τους επιταφίους που επιμελούνται οι γυναίκες της περιοχής.
Αξίζει να ζήσετε τον στολισμό του επιταφίου έστω μία φορά στην ζωή σας!

Λεωνίδιο- Τα αερόστατα

Ο εορτασμός κορυφώνεται το Μ. Σάββατο οπού πάνω από 1000 φαναράκια ανεβαίνουν στον ουρανό από όλες τις ενορίες του Λεωνιδίου, και συμβολίζει την απελευθέρωση και την ανάταση ψυχής.

Πάρος- Μεγάλη Εβδομάδα

Parikia- Paros Credits Alexandra Christodoulidi
Parikia- Paros Credits Alexandra Christodoulidi

Ένα νησί που είναι γνωστό για το μοναδικό του καλοκαίρι αλλά όχι μόνο!

Αν δεν έχετε κάνει ποτέ Πάσχα στην Πάρο, σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όποια ηλικία και αν είστε η εμπειρία είναι μοναδική! Την Μ. Παρασκευή λοιπόν, αξίζει να επισκεφθείτε την Μάρπησσα που τα τελευταία 80 χρόνια πραγματοποιείται η αναπαράσταση της ζωής και των παθών του Χριστού, πρόκειται για ένα θεατρικό έθιμο που ξεκίνησε πριν τον πόλεμο από την δασκάλα του χωριού!

Οσό για την Κυριακή του Πάσχα ότι και αν έχετε κανονίσει η Νάουσα είναι must!

Ένα ολοήμερο γλέντι από όλα τα μαγαζιά και με μια κοινή μουσική ώστε όλοι, Παριανοί και επισκέπτες να γίνουν μια παρέα που θα γλεντήσει μέχρι αργά το βράδυ. 
Παράλληλα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία της Δεύτερης Ανάστασης στη Νάουσα, με ήχους μπουρλότων κατά την περιφορά της εικόνας της Παναγίας.

Tip: Μην ξεχάσετε να περάστε και από την Εκατονταπυλιανή στην Παρικοιά ο επιτάφιος είναι πανέμορφος!

Η Ελλάδα είναι πανέμορφη το Πάσχα, υπάρχουν πάρα πολλά ήθη και έθιμα από την Κρήτη στις Κυκλάδες στην Στερεά και την Βόρεια Ελλάδα η λίστα είναι πολύ μεγάλη!

Σας προτείνουμε αφού επιλέξετε τον προορισμό σας για φέτος να μάθέτε περισσότερα για τα έθιμά της κάθε περιοχής και να περάσετε ένα αξέχαστό Πάσχα!

Όποιος και αν είναι ο προορισμός, Eυχόμαστε Kαλό Πάσχα σε όλους!

Greece in one picture. Credits: Alexandra Christodoulidi
Greece in one picture. Credits: Alexandra Christodoulidi

πηγή κειμένου: travelstyle.gr

Your email address will not be published. Required fields are marked *

elGreek